| Nedskæring på fødevaresikkerhedenSkrevet d. 4 Februar 2005Regeringen har planlagt en betydelig besparelse i Fødevarestyrelsen, og konsekvensen kan meget vel blive flere campylobacter- og salmonella-bakterier i fødevarerne.
Besparelsen fremgår af fremskrivningerne i finansloven for 2005, hvor både udgiftrammen og personaleforbruget næste år er justeret kraftigt ned.
»Det er jo ikke rigtigt, at der bliver slækket på kontrollen. Vi bruger i år 16,8 millioner kroner mere end sidste år, vi har nøjagtig samme antal kontrolbesøg, så det er simpelthen forkert, det bliver jeg nødt til at sige. «
Henriette Kjær i Kontant, 25.01.05
Hul på 39 millioner
Fødevarestyrelsen har i en intern rapport prøvet at pege på, hvordan man kan leve op til budgetforudsætningerne. I notatet, som DR Nyheder er i besiddelse af, konstaterer man at nettobesparelsen ved at fyre 100 medarbejdere kun er 11,1 millioner kroner.
Besparelsen på lønkontoen er godt nok 31,4 millioner på årsbasis, men de såkaldte "initialomkostninger" - så som fratrædelsegodtgørelse, ombygninger, huslejer og organisationsændringer æder 20,3 millioner kroner.
Fødevarestyrelsen vil med andre ord komme til at mangle 38,9 millioner kroner næste år, selv om 100 medarbejdere afskediges. Styrelsen bliver derfor nødt til at reducere omkostningerne med andre skridt, og det levner ikke mange andre muligheder end at reducere aktiviteten - altså kontrolaktiviteterne.
Politikere foruroligede
Både formand for Folketingets fødevareudvalg, Christian H. Hansen fra Dansk Folkeparti, de Radikales fødevarepolitiske ordfører, Martin Lidegaard, og formand for SF, Holger K. Nielsen, er stærkt foruroligede over spareplanerne.
De holder alle på, at besparelserne under ingen omstændigheder må berøre forbrugernes fødevaresikkerhed. Christian H. Hansen siger til Radioavisen:
- Én ting er 100 procent sikkert; hvis det her på nogen måde - bare på det mindste niveau - kommer til at skade forbrugerne, så får ministeren med mig at gøre.
Kilde:DR
Se alle nyhederne
|