HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Renæssance for små producenter i Irma

Skrevet d. 1 Juli 2004
Mikrobryggerier, mejerier og møller med dagsfrisk mel er nogle af de små, nye producenter, Irmas kunder har taget til sig Det pibler i øjeblikket frem med nye, små specialiserede producenter af fødevarer i et omfang, man ikke har set i nyere tid. Samtidig er forbrugerne interesse for mad- og drikkevarer med særlige kvaliteter stærkt stigende. Det konstaterer Irma på baggrund af erfaringer gennem det seneste år. Nye producenter som Skærtoft Mølle på Als der laver friskmalet mel, Skands Bryggeri fra Brøndby der laver små mængder af øl i stor kvalitet og Ingstrup Mejeri i Nord Jylland som laver velsmagende og fedtfattige oste efter gamle traditioner, har i år fået deres varer på hyldene i Irma, hvor kunderne har taget godt imod dem. ”Det er blevet sjovere at være indkøber,” siger indkøbschef Hans Christian Ipland, Irma. ”For her arbejder vi med ildsjæle, der er optaget af fremstille varer i en særlig kvalitet. Forbrugerne oplever, at de får ekstra kvalitet for pengene og derfor er vi inde i en selvforstærkende udvikling, hvor flere køber og flere nye producenter tør tage chancen, så udbudet vokser,” siger Hans Christian Ipland. Tidligere havde mange små producenter det svært i butikskæder, fordi de i vidt omfang lavede produkter, der var identiske med de store producenter. De var alene båret af den romantiske forestilling, at forbrugerne ville vælge dem, alene fordi de var små. Men Irmas erfaring er, at forbrugerne skal opleve ekstra værdi for dem selv, før de køber varerne. Kravet til de små producenter er, at de konstant skal udvikle deres produkter og sikre en pålidelig levering. Så vil de kunne vokse i Irma, som eksempelvis det lille moderne mejeri i Salling, Thise, har gjort. I dag står de for cirka 80 procent af Irmas mælkesalg. To af de nyeste eksempler er mikrobryggeriet Skands, der netop er startet produktionen af de to øl, Humlefryd og New Stout. Bryggeriet kan efter den første måned ikke følge med efterspørgslen. Flaskerne bliver revet af hylderne, så snart de kommer ind. En anden er Skærtoft Mølle fra Als, der producerer økologisk, friskmalet mel i 5 varianter til Irma.

Se alle nyhederne