| Nikkelallergikere skal passe på madenSkrevet d. 15 September 2004Nogle få mennesker med kontaktallergi over for nikkel i smykker o.l., reagerer også allergisk på madvarer med et højt nikkelindhold og skal derfor undgå dem. Madvarer med højt nikkelindhold er fx rugbrød og franskbrød med kerner, havregryn, tørrede bønner, nødder og chokolade. Det meste nikkel i maden findes i fødevarer, som er fremstillet af planter, fordi planterne optager nikkel fra jorden.
Det og meget mere kan man læse om i en ny pjece, som Fødevaredirektoratet har udgivet i samarbejde med Danmarks Fødevareforskning, Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Forbundet. Pjecen hedder "Nikkelallergi og mad" og er den seneste udgivelse i en serie af pjecer om overfølsomhed over for mad.
Ca. 15 procent af kvinder, men kun få procent af mænd har kontaktallergi over for nikkel. Nikkelallergi viser sig som eksem de steder, hvor huden har været i tæt kontakt med nikkelholdige produkter som fx øreringe, lynlåse eller metalknapper i tøjet. Eksemet er rødt og kløende og kan have blærer, som kan blive til sår. Behandlingen består i at undgå kontakt med metal, som frigiver nikkel.
Nikkelallergi kan udvikle sig til et kronisk eksem, som ikke forsvinder, selv om man undgår kontakt med nikkel. I disse tilfælde kan man i samråd med sin læge forsøge sig med en kost med lavt nikkelindhold. Pjecen "Nikkelallergi og mad" fortæller, hvordan man i den forbindelse kan sammensætte sin kost. Hvis eksemet ikke er blevet bedre efter 1-2 måneder på diæt, er det ikke sandsynligt, at man vil få gavn af en kost med lavt nikkelindhold, og man kan vende tilbage til normale spisevaner.
Man kan ikke forebygge nikkelallergi ved at undgå mad med højt nikkelindhold, og hvis symptomerne på nikkelallergien forsvinder, når man undgår kontakt med nikkel i smykker, knapper og lignende, er der heller ingen grund til at tænke på indholdet af nikkel i maden,
Pjecen "Nikkelallergi og mad" er gratis og kan bestilles hos Fødevaredirektoratet, tlf. 33 95 60 00 kl. 9-12
Se alle nyhederne
|