HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Advarsel mod kosttilskud med CLA

Skrevet d. 22 Januar 2004
Fødevaredirektoratet advarer gravide og ammende samt overvægtige personer mod at bruge kosttilskud med CLA. En risikovurdering af CLA foretaget af det Norske Nationale Folkehelseinstitut har vist, at stoffet muligvis har alvorlige bivirkninger for visse grupper af personer. Fødevaredirektoratet har gennemgået den norske undersøgelse, og det fører nu også til en advarsel i Danmark. Lav fødselsvægt og mindre næring i modermælk Gravide frarådes at bruge produkter med CLA, fordi stoffet kan have uheldige virkninger i graviditeten, såsom reduktion af barnets fødselsvægt og længde. Ammende bør undgå produkterne, fordi stoffet gør mælken mindre fed og dermed mindre næringsrig for barnet. Insulinresistens-syndrom, hjerte-karsygdomme og diabetes Den norske undersøgelse viser også, at CLA kan forværre insulinresistens. Mange overvægtige og de fleste diabetes-2 patienter er insulinresistente, hvilket vil sige, at deres krop ikke reagerer på insulin. Ofte er personer med insulinresistens ikke selv klar over, at de har denne sygdom. Undersøgelser har også vist, at CLA har en negativ indvirkning på fedtsammensætningen i blodet, bl.a. ved at reducere det gode HDL-kolesterol, hvilket er meget uheldigt for personer, der er disponerede for hjerte-karsygdomme og diabetes. Fødevaredirektoratet fraråder derfor personer med forhøjet kolesterol eller type 2-diabetes at bruge CLA-produkter. Hvis sygdommene findes i familien, anbefaler Fødevaredirektoratet, at man kontakter sin læge, inden man bruger produkter med CLA. Hvad er CLA? CLA, konjungerede linolsyrer, findes naturligt primært i mælk og mælkeprodukter. Stofferne fremstilles også syntetisk og markedsføres i kosttilskud, hvor produkterne har været sat i forbindelse med fedtvævsreduktion og muskelopbygning ved slankning og fysisk aktivitet. Ved at tage kosttilskud med CLA får man 10-20 gange så meget af stoffet, som man får ved at spise normal kost.

Se alle nyhederne