| Atkins-kuren kan give kolesterolproblemerSkrevet d. 31 Januar 2004Atkins-kuren er en effektiv slankekur, der også i videnskabelige kredse oplever stigende popularitet og anerkendelse. Men hvis man lever efter kuren i længere perioder, kan det give problemer med kolesteroltallet.
Den omdiskuterede og kontroversielle Atkins-kur, hvor man indtager store mængder af protein og mættede fedtsyrer, men skærer kraftigt ned på sukker og kulhydrat, bliver stadigt mere populær også i videnskabelige kredse, fremgår det af Børsen Fødevarer. Kuren er opfundet af Robert A. Atkins, en amerikansk læge med speciale i hjertemedicin, tilbage i 1960erne.
Atkins-kuren er blevet anerkendt af eksperter som en effektiv slankekur. Men kuren indeholder en masse mættede fedtsyrer, som kan give problemer med kolesteroltallet.
- Problemet er, at mange glemmer, at Atkins teorier ikke er nogle kostvaner, man skal leve efter til daglig. Det er en kur med stort K, siger professor Arne Astrup, der er leder af Institut for Human Ernæring på Landbohøjskolen og forfatter til bogen ”Slankeguiden 2004 - 100 spørgsmål til professoren”.
Han påpeger, at Atkins-kuren er en effektiv slankekur, men hvis man lever efter den i længere perioder, kan den give problemer med kolesteroltallet.
En af Atkins-kurens teorier er, at et for stort sukkerindtag resulterer i hovedpine og overvægt, da kroppen bliver stadigt bedre til at omdanne det overskydende sukker til fedt. Fedtholdige madvarer er imidlertid sværere for kroppen at forbrænde, så kurens store indtag af fedt opfordrer kroppen til at forbrænde lagrede fedtdepoter i stedet. Samtidig mener Atkins, at for meget sukker laver uorden i kroppens insulinproduktion, hvad der på længere sigt kan medføre diabetes 2.
Kuren er et af tidens mest bemærkelsesværdige midler mod fedmeepidemien, men videnskaben advarer imod, at det kan være farligt at overholde den strikse indledende fase af kuren på ubestemt tid. Efter vægttabet kan kuren imidlertid godt omdannes til en sund livsstil, hvis man begrænser indtaget af mættede fedtsyrer og derudover genoptager at spise mange grøntsager samt kulhydrater og frugt i moderate mængder.
Kilde: Kasper Kronenberg, Børsen (28.01.04) Fødevarer, s. 5; Ole Troelsbøl, Børsen Fødevarer (26.01.04), s. 7.
Se alle nyhederne
|