| Fødevareminister: Økologi er modpol til gensplejsningSkrevet d. 1 Marts 2004Forbrugere og landmænd skal have relle muligheder for at vælge gensplejsning fra. Det kan blive til fordel for økologerne, mener Fødevareminister Mariann Fischer Boel.
Et af de emner, der skabte debat i salen ved Økologisk Landsforenings generalforsamling i weekenden, var gensplejsede fødevarer. Fødevareministeren har netop fremsat lovforslag om sameksistens, og hun pointerede, at det er vigtigt, at modstanderne ikke ”sætter sig på hænderne”, som hun udtrykte det:
- Vi har fået en ny dreng i klassen. Gensplejsning. Spørgsmålet er ikke, om vi vil have ham, men hvordan han skal opføre sig. Forbrugerne skal have en reel mulighed for at vælge gensplejsning fra, og det samme skal gælde for landmændene, og det kan måske godt gå hen og blive en fordel for økologerne: Hvis forbrugerne vil undgå GMO, så skal de vælge økologi, sagde Mariann Fischer Boel, som samtidig slog fast, at det er forureneren, der skal betale, hvis de gensplejsede planter spreder sig.
- Landmænd, der dyrker GMO, skal betale 60 kroner per hektar til en fond, men i sidste ende bliver det et forsikringsspørgsmål. Foreløbig har forsikringsselskaberne dog tilkendegivet, at de ikke vil forsikre landmændene, før de ved, hvor udbredt dyrkningsmetoden bliver.
Fødevareministeren blev også bedt om at svare på, om det vil blive offentliggjort, hvilke marker der ikke bare er tilsået med GMO men også har været dyrket med GM-planter, fordi det kan have betydning for fremtidig dyrkning af økologiske planter på marker. Men det kunne hun ikke sige umiddelbart:
- Det har vi ikke overvejet på nuværende tidspunkt, men det er absolut et spørgsmål, jeg vil gå hjem og tænke over, sagde Mariann Fischer Boel.
Se alle nyhederne
|