| Årets ret 2003Skrevet d. 11 Marts 2004Det mindede mere om klassefest end konkurrence, da 15 af Danmarks ypperste kokke onsdag i sidste uge mødtes for at kæmpe om titlerne i ”Årets Ret 2003” – madbranchens svar på Oscaruddelingen.
Kappestriden fandt sted på Hotel- og Restaurantskolen i København og blev for tredje år i træk sponseret af blandt andre Arla Foods.
De kærlige dunk i ryggen sad løst, da køkkenchefer fra landets mest anerkendte spisesteder fra morgenstunden kom masende med kassevis af foie gras, friske kantareller og jomfruhummere. Skarptslebne knive var der masser af, men ingen i ærmerne. Og kun gryderne syntes at dampe om kap, da dysten blev skudt i gang.
Topkokkene havde nemlig ikke bare masser af overskud til pjank og hyggesnak, men også til at give gode kolleger en hånd, når serveringstidspunktet hastede nærmere. Som Jens Vestergaard Jensen fra Restaurant Ensemble, der ikke kunne dy sig for at vende de spruttende kalvebrisler på stegepanden ved siden af ham – og indkasserede et svedent ”tak chef” fra dens ejermand, Thomas Pasfall fra Munkebo Kro.
”Kokke mødes sjældent i køkkenet, fordi alle normalt arbejder i deres restaurant på samme tid. Så for os er det her også et hyggeligt socialt arrangement”, tilstod Jens Vestergaard Jensen.
Danske madanmeldere indstiller i årets løb de retter, der har gjort størst lykke for deres smagsløg. De udvalgte lækkerier blev ved arrangementet stillet foran et dommerpanel af madskribenter og gastronomer.
Trods Jens Vestergaard Jensens afslappede indstilling kårede dommerne hans og Mikkel Maarbjergs ”Stegt pighvar med purerede kantareller. Smag af græskar, kardemomme…” til ”Årets Forret”.
”Årets Hovedret” blev ”Dansk kalv i variation”, kreeret af Thomas Pasfall, som udmærkede sig ved at trylle med ydmyge råvarer som spidsbryst, selleri og løg.
Og dommerne hyldede René Redsepi og Mads Refslund fra Restaurant Noma for ”Årets Dessert”: ”Arme riddere med brunet smør-iscreme”. Ja, retten lyder kedelig. Men det var den ikke.
Se alle nyhederne
|