| Mistanke om coli-bakterier i mælk fra Thise MejeriSkrevet d. 27 Marts 2004Statens Serum Institut har siden september 2003 registreret 26 sygdomstilfælde fra den særlige E.coli O157 bakterie. SSI´s undersøgelser af patienterne giver begrundet mistanke om, at smitten kan stamme fra mælk fra Thise Mejeri. Thise Mejeri trækker nu mælken tilbage fra hylderne og Fødevaredirektoratet har iværksat en inspektion af mejeriet og mælken.
26 mennesker er konstateret syge af smitte fra E coli O157 indenfor det sidste halve år. Heraf 6 personer indenfor de sidste 14 dage. Det er ofte meget vanskeligt at finde den konkrete smittekilde til colibakterieinfektioner. Derfor har Statens Serum Institut lavet en interview undersøgelse som viser, at mælk fra Thise med stor sandsynlighed var forbundet med en øget risiko for smitte.
Thise Mejeri har i dag stoppet produktionen og iværksat en grundig gennemgang af virksomheden. Fødevaredirektoratet undersøger nu mejeriets produktion og egenkontrolsystem for at sikre, at pasteurisering og pakning foregår på den rigtige måde. Der tages fremover daglige prøver af mælken for at undersøge den for E coli O157 og der laves miljøprøver af udstyr og afløb m.m.
Mistanken retter sig mod mælkeprodukter til at drikke dvs. sødmælk, letmælk, minimælk, promillemælk, skummetmælk og jerseymælk. Thise Mejeri er i gang med at trække de eksisterende produkter tilbage fra butikkerne.
Forbrugere der har Thise mælk i køleskabet, advares mod at drikke denne. Uåbnet mælk kan returneres til butikken, hvor den er købt. Produktionen på mejeriet genoptages søndag og herefter er der ikke risiko forbundet med Thise mælk.
Symptomer på sygdom fra E coli O157 er kraftige mavesmerter og diaré, der evt. kan være blodig. Sygdommen kan medføre udvikling af nyresvigt, men det har ikke været tilfældet hos nogen af patienterne. Hvis man har disse symptomer, bør man søge læge og blive undersøgt for smitte.
De mest almindelig kendte smittekilder for E. coli O157 er kvæg og oksekød og bakterien kaldes derfor i folkemunde for "burgerbakterien". Men også andre fødevarer som f.eks. mælk har tidligere forårsaget udbrud.
Se alle nyhederne
|