| Myter om speltSkrevet d. 22 April 2004Det er en myte, at mennesker med glutenintolerans kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere m.fl.
Glutenintolerans eller cøliaki er en tarmsygdom, som indebærer, at man ikke kan tåle protein fra hvede, rug og byg. Børn må heller ikke spise havre, mens mange voksne med cøliaki kan tåle specialfremstillet havre.
Hvad er spelt
Spelt er en gammel hvedesort, som indeholder samme slags protein som almindelig hvede. Derfor skal mennesker med cøliaki - og i øvrigt også mennesker med hvedeallergi - holde sig fra spelt.
Overlæge og dr.med. Birgitte Weile fra Amtssygehuset i Gentofte advarer mennesker med cøliaki mod at spise spelt, selvom de ikke umiddelbart får symptomer af det.
"Ved cøliaki går der ofte et stykke tid, før symptomerne kommer, hvis man har spist noget, man ikke kan tåle. Det er ikke som ved fødevareallergi, hvor reaktionen tit kommer ret hurtigt, efter at man har spist det, man ikke kan tåle. Ved cøliaki kan tyndtarmen kun blive rask og fungere normalt, hvis man helt undgår protein fra hvede, herunder spelt, samt rug og byg", siger hun.
Cøliaki kan opstå i alle aldre. De første symptomer kommer oftest i barndommen, men en del mennesker udvikler først symptomer i 30- til 40-årsalderen eller senere. Man regner med, at omkring 5000 danskere har sygdommen.
Symptomer
Symptomerne på cøliaki er rigelig tarmluft, tynde afføringer og underernæring. Undertiden ses også forstoppelse, nedsat blodprocent, ledsmerter, vægttab, træthed og dårligt humør. Når sygdommen opstår senere i livet, er symptomerne ofte mindre udtalte, og man går ofte længe med symptomerne, før den rigtige diagnose bliver stillet.
Diagnose
Diagnosen stilles ved, at man undersøger en vævsprøve fra tarmen. Ofte får man først taget en blodprøve, som lægen kan bruge som en rettesnor for, om der kan være tale om cøliaki, og om det derfor er relevant at tage en vævsprøve.
Se alle nyhederne
|