HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Mest dioxin i øko-æg

Skrevet d. 23 April 2004
Der er mere dioxin i økologiske æg end i æg fra burhøns. Det antyder prøver foretaget af det svenske Livsmedelverket. Forklaringen på forskellen mellem buræg og økoæg kendes endnu ikke præcis, men samme resultat er også kommet frem i andre EU-lande. En af teorierne bag det overraskende resultat er, at fritgående høns får mere dioxin blandt andet fra den jord, de spiser, oplyser Livsmedelverket. Livsmedelverket har foretaget tre såkaldte "indsamlings-prøver" af æg fra burhøns og fem indsamlinger af æg fra høns i økologiske produktioner. En "indsamlings-prøve" indeholder 12 æg fra forskellige høns. Prøverne blev udtaget i oktober-november 2003. De fem indsamlinger af økoæg indeholdt fra 0,6 til 3,1 pikogram dioxin pr. gram fedt. Dioxinindholdet i æg fra burhøns var lavere, cirka 0,6 pikogram dioxin pr. gram fedt. Flere af de økologiske æg overskred den grænseværdi for indhold af dioxin i æg fra udegående høns, som EU indfører fra 1. januar 2005. Grænseværdien bliver tre piko-gram dioxin pr. gram fedt. Forbrugere, der spiser økologiske æg, har dog ingen grund til at blive urolige, mener Livsmedelverket, der dog vil tage flere prøver af både æg og foder, for at finde kilden til dioxinen. - Det er helt uacceptabelt, at økologiske æg indeholder dioxin. Sammen med branchen må vi bruge alle de muligheder, der er til rådighed, for at få dioxinen væk, siger Lena Söderberg, der er direktør for KRAV – den svenske kontrolforening for økologisk produktion. Hun fortsætter: - Det er forfærdeligt, at forureningen af miljøet er så omfattende, at den spreder sig til økologiske fødevarer. Det er nærmest absurd, at de landmænd, der arbejder hårdest for ikke at sprede gift i miljøet, rammes mest at miljøforureningen. Kilde: Landbrugsavisen

Se alle nyhederne