Kartoffelknödel

Skrevet d. 19 August 2001
Ingredienser
1 kg Kartofler (melede som f.eks. Bintje, Folva)
125 g Hvedemel
3 spsk Smør
4 spsk Rasp

Fremgangsmåde
1. Hvis man har en kartoffelpresser i sit køkkenskab, kan man straks springe videre til punkt 2 - hvis ikke, er man nødt til at læse videre her. Skyl kartoflerne, læg dem i en gryde og hæld vand ved, så det lige dækker. Kog dem og lad dem stå natten over og køle af. Så først skal de skrælles og rives let på et rivejern (gå videre til punkt 3).
2. Nu til de lykkelige ejere af en kartoffelpresse: Skyl kartoflerne, læg dem i en gryde og hæld vand ve, så det lige dækker. Kog dem, lad dem dampe af og skræl dem, mens de er varme. Tryk dem straks gennem kartoffelpressen og bred kartoffelmosen godt ud, så den ikke klumper.
3. Drys nu circa 2/3 af melet over kartoflerne, krydr med salt og peber. Pisk så æggende i et lille fad med en gaffel, bland æg og kartoffelmasse med gaflen. Tryk det hurtigst muligt sammen til en glat dej. Hvis den klistrer tilsættes mere mel. Pas på med at ælte for ivring, da dejen kan blive for blød og har brug for mere mel for at binde.
4. Sæt nu en stor gryde vand over. Tag nu lidt mel på hænderne og del dejen op i små portioner, alt efter hvor store kartoffelbollerne skal være. Hver lille dejportion trilles til en kugle.
5. I mellemtiden skulle vandet gerne koge. Tilsæt salt. Læg kartoffelbollerne ned i vandet, lad det koge op igen. Lad det så stå at trække med låget halvejs på i 10-20 minutter (alt efter størrelse), til alle bollerne er dukket op til overfladen igen.
6. Smelt smørret i en lille pande, rør raspen i smørret og lad det blive lækkert brunt. Tag bollerne op med hulskeen, lad dem dryppe af og drys dem med smørraspen.
7. Smager godt sammen med: alle retter der serveres med meget sauce, steg, ragout, fjerkræ, grøntsager eller svampe.