Skovdue med bønner og gratineret blomkål

Skrevet d. 30 Oktober 2001
Ingredienser
4 stk Due (skovduer)
1 stk Gulerod
1 stk Løg
1 fed Hvidløg
50 g Knoldselleri
1 stk Timian (1 kvist)
2 dl Rødvin
0,5 dl Rødvinseddike
50 g Smør
400 g Bønner (hestebønner)
200 g Bønner (grønne)
1 stk Chalotteløg
2 fed Hvidløg
20 g Smør
1 stk Blomkål
10 stk Tomat (cherrytomater)
200 g Emmenthaler (reven)

Fremgangsmåde
1. Duerne: Duerne krydres med salt og peber og trækker derefter i en lille halv time. Brun dem i gryden med lidt smør eller olie. Når de er gyldne på alle sider, sættes de i et ildfast fad og kommes i ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter. Tag dem ud, og lad dem trække i 10 minutter. Skær lår og bryster af skroget.
2. Saucen: Hak skrogene i mindre bidder, og kom det hele i gryden fra før. Lad det simre ved svag varme i 5-6 minutter. Vask og hak alle grønsagerne, og kom dem i gryden. Tilsæt også timian, og rist videre i nogle minutter.
3. Hæld rødvin og rødvinseddike på, og lad det indkoge til det næsten er helt fordampet. Kom fonden i, læg låg på, og lad det hele småkoge i 10 minutter.
4. Si herefter væden fra gryden over i en mindre gryde, og kassér skrogene. Lad væden indkoge til halv mængde. Pisk smørret i, og hold saucen varm til servering.
5. Bønnerne: Flæk alle bønnerne på langs, og kom dem i en lille gryde med smørret og 1 dl vand. Bring det i kog med låg på. Lad det koge i 5 minutter, fjern låget og si den resterende væde fra.
6. Hak chalotteløget, og hvidløgsfeddene meget fint, og tilsæt dem. Krydr med salt og peber, og så er bønnerne klar til servering.
7. Den gratinerede blomkål: Skær blomkålen ud i mellemstore buketter. Kom dem i vand med masser af salt. Lad dem koge i 2-3 minutter, si blomkålsbuketterne fra, og køl dem hurtigt ned - ellers mister de vitaminer. Flæk tomaterne, og kom dem i et ildfast fad med olivenolie, rosmarin, salt, lidt sukker og peber over. Stil det ovnen ved 180 grader i 15 minutter. Tilsæt herefter kålen, pg riv emmentaleren over. Sæt fadet i ovnen og gratinér i nogle minutter.
8. Serveringen: Lun lår og bryster i ovnen i 2-3 minutter, og læg dem herefter i et fad eller på en tallerken. Læg bønnerne ved, og hæld lidt af saucen over. Tag fadet med blomkål og tomater ud af ovnen, læg dem ved siden af.