Oksemørbrad med limesauce og saltbagte grøntsagter

Skrevet d. 28 December 2018
Ingredienser
8 personer

1600 g oksemørbrad
1½ tsk groft salt
friskkværnet peber
50 g smør

Saltbagte grøntsager
1200 g små kartofler, fx nix pille
4 fennikler
1 kg rødbeder
100 g smør
1 kg groft salt

Limesauce
1 liter Karolines Køkken® mælkesauce
3 spsk fintrevet limeskal (usprøjtet)
4 spsk friskpresset limesaft
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
1 nip sukker

Peberfrugtsalsa
8 peberfrugter røde, gule og grønne
¾ tsk groft salt
friskkværnet peber
4½ spsk sherryeddike eller balsamico
2 spsk kapers
2 spsk Cremefraiche 38%

Pynt
50 g renset rucolasalat
6 limefrugter

Fremgangsmåde
Puds oksemørbraden af med en spids kniv - fjern hinder og fedt. Skær den yderste spids af. Gnid mørbraden med salt og peber og lad den hvile et par timer ved stuetemperatur.

Saltbagte grøntsager
Gør grøntsagerne i stand, men bevar skrællen på kartoflerne. Skær rødbederne i 4-5 tykke skiver, der derefter halveres. Skær fenniklerne i kvarte, men sørg for at de hænger sammen i bunden. Smelt smørret og vend grøntsagerne heri. Dæk bunden af ovnbradepanden med salt og fordel grøntsagerne herpå. Bag dem midt i ovnen - bemærk at ovne varmer forskelligt. Grøntsagerne kan holdes varme i ovnen.

Limesauce
Varm saucen og smag den til med fintrevet skal af lime og limesaft samt salt, peber og lidt sukker eller honning.

Peberfrugtsalsa
Befri peberfrugterne for frøstol og stilk og skær dem i kvarte. Læg dem på en plade øverst i ovnen og grill dem til skindet bliver sort og bobler op. Tag peberfrugterne ud og lad dem køle af under et viskestykke. Pil skindet af og hak peberfrugterne groft. Kom dem i en skål med med salt, peber, eddike og kapers - vend godt rundt og smag til. Hæld peberfrugtblandingen til afdrypning i en sigte. Vend cremefraiche i peberfrugtblandingen lige inden serveringen.

Mørbrad fortsat
Lad ¼ af smørret bruse op i en stegegryde og brun oksemørbraden heri på alle fire sider. Tilsæt mere smør under stegningen. Pas på, at smørret ikke branker. Stegningen skal tage 8-10 minutter ved god varme. Dæmp varmen og lad mørbraden stege under låg 10-15 minutter - så er den stadig ret rød. Tag mørbraden op, pak den ind i alufolie og derefter i et håndklæde. Lad den hvile i nærheden af komfuret, indtil eventuel forret er spist.

Ved anretning skæres oksemørbraden ud i tynde skiver. Læg dem taglagt på et stort, varmt fad. Læg rucolasalat i en stor bunke ovenpå kødet og pynt med mange limebåde. Varm saucen og læg grøntsagerne i skåle. Peberfrugtsalsaen spises ovenpå grøntsagerne.

Bagetid for saltbagte grøntsager
Ca. 1½ time ved 150°.

Grill for peberfrugter
Ca. 10 min.