Ostespätzle
Skrevet d. 18 August 2001
Ingredienser
200 g Emmenthaler
500 g Hvedemel
2,5 dl Vand
3 spsk Smør
Fremgangsmåde
1. Det er bedst at starte med at rive osten - man skal ikke lade retten vente, når den stiger op af vandet. Rør melet med æggene i en skål. Tilsæt 1-2 tsk salt og circa 2½ dl lunkent vand. Rør dejen godt sammen, indtil den er lind og glat - ikke så fast som kagedej og ikke så tynd som pandekagedej.
2. Så fyldes den store gryde med 3 l vand (pr. 4 portioner). Tilsæt 1 spsk salt, låg på og bring gryden i kog. Skræl løgene og skær dem i fine ringe. Smelt smørret i en lille pande. Svits løgene gyldne ved middel varme og hold dem varme. Forvarm ovnen til 200 grader (varmluft 180 grader) og stil et stort ildfast fad ind.
3. Nu skulle vandet koge: så af med låget og sæt et dørslag ovenpå. En god portion af dejen fyldes i og mases gennem hullerne. Man kan også fylde dejen i en sprøjtepose og presse små 'dejorme' ned i vandet. Lad dejstrimlerne få et kort opkog flere gange, indtil de frivilligt kommer op igen. Det tager 3-5 minutter pr. omgang. Så fyldes den næste portion i gryden. De færdige spätzle, der svømmer ovenpå, tages op af vandet med en hulske. Lad dem dryppe godt af og læg dem straks i det varme fad i ovnen. Drys peber og ost hen over hvert lag. Det øverste lag drysses med løgene og overhældes med det varme smør - skru op for ovnen (250 grader/220 grader) og bag kongen over alle sultstillere i 5 minutter.