Kartoffelmos

Skrevet d. 19 August 2001
Ingredienser
700 g Kartofler (helst melede)
1 tsk Salt
50 g Smør
1,75 dl Mælk

Fremgangsmåde
1. Skyl, skræl og halvér kartoflerne, store kartofler deles i fire. Stykkerne lægges i varmt vand. Læg låg på, lad det koge hurtigt op og lad det koge godt 15 minutter ved middel varme.
2. I mellemtiden pilles løgene, de halveres og skæres i tynde skiver. Lad smørret smelte i en gryde og brun løgene ved middel varme. Bring mælken i kog.
3. Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem dampe af 1 minut i gryden uden låg. Så skal stykkerne moses godt eller trykkes gennem kartoffelpresseren over i gryden igen.
4. Nu hældes den varme mælk i, og der røres godt rundt - i begyndelsen med en ske, så med piskeris, så mosen bliver luftig. Riv lidt frisk muskatnød over.
5. Så det store spørgsmål: skal smørret og løgene røres i mosen eller hældes over? Et lille tip: Hæld smørret gennem sigten og rør det i mosen, hvorefter løgene hældes over. Så kan det ikke blive bedre.
6. Smager godt sammen med: steg, rullesteg, stegt fisk