HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i opskrifter

Kategorier

 Brunch
 Brød
 Desserter
 Drikke
 Etnisk
 Fedtfattigt
 Fisk & skaldyr
 Fjerkræ
 Forførende mad
 Forretter
 Glutenfri
 Hovedretter
 Julemad
 Kager
 Klassikere
 Kød
 Lam
 Mad for børn (let at lave...
 Picnic
 Påske
 Ris og pasta
 Salater
 Saucer & dressinger
 Supper
 Tilbehør
 Vegetar
 Vildtretter

Langtidsstegt oksemørbrad med svampesalat, pommes og bernaise

Skrevet d. 28 December 2018
Ingredienser
Hovedret til 10

Pommes frites
2½ kg skrubbede bagekartofler
2 liter neutral olie, fx rapsolie
2 spsk groft salt
1 oksemørbrad (ca. 2 kg)
2 spsk rapsolie
1 spsk groft salt
groftkværnet peber

Svampesalat
2 spsk rapsolie
500 g portobello svampe i mindre stykker
500 g markchampignoner i kvarte
2 spsk æbleeddike
1000 g røde og gule cherrytomater
4 rødløg i tynde både (ca. 400 g)
4 små finthakkede fed hvidløg
20 stilke frisk timian
1 spsk groft salt
friskkværnet peber

Bearnaisesauce med cremefraiche
6 æggeblommer (ca. 1 dl)
1 tsk groft salt
1 tsk bearnaiseessens
½ liter Cremefraiche 38%
1 dl finthakkede friske estragonblade

Fremgangsmåde
Pommes frites
Skær kartoflerne ud i stænger (ca. 1 x 1 cm). Lad dem ligge i koldt vand i ca. 2-3 timer - skift vandet hver ½ time. Sigt vandet fra og dub kartoflerne helt tørre i et viskestykke. Hæld olien i en tykbundet gryde (ca. 3 liter) og varm det op til ca. 180°. Tilsæt halvdelen af kartoflerne og friter dem i ca. 12 min. - til de er sprøde og gyldenbrune. Tag kartoflerne op og læg dem på fedtsugende papir. Gentag med resten af kartoflerne. Friter pommes fritterne umiddelbart inden serveringen i ca. 1 min. Kom de gyldne, sprøde pommes frites i en stor skål, vend dem godt med salt og server.

Befri mørbraden for sener og hinder og drys den med salt og peber. Lad olien blive varm i en pande og brun mørbraden ved kraftig varme i ca. 4 min. Kom den i et ovnfast fad og steg den nederst i ovnen ved siden af svampesalaten. Tag kødet ud og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur - den skal være ca. 63°. Lad kødet hvile tildækket indtil serveringen.

Svampesalat
Lad olien blive gylden i en sauterpande. Steg svampene ved kraftig varme og under omrøring i ca. 4 min. Tilsæt eddike og vend godt rundt. Kom svampene i et ovnfast fad sammen med de øvrige ingredienser og steg dem øverst i ovnen. Tag stegen ud og skru op for varmen. Steg svampene midt i ovnen mens stegen hviler.

Bearnaisesauce med cremefraiche
Pisk æggeblommerne med salt i en tykbundet gryde ved svag varme i ca. 2 min. Tilsæt bearnaiseessens og derefter cremefraiche - ca. 1 spsk ad gangen. Vend til sidst estragon i saucen og server straks sammen med mørbrad og nyfritterede pommes frites.

Stegetid for mørbrad
Ca. 2½ time ved 80° - traditionel ovn.

Stegetid for svampesalat
Ca. 2½ time ved 80° - skru op til 225° og steg i yderligere ca. 15 min., midt i ovnen.