HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i opskrifter

Kategorier

 Brunch
 Brød
 Desserter
 Drikke
 Etnisk
 Fedtfattigt
 Fisk & skaldyr
 Fjerkræ
 Forførende mad
 Forretter
 Glutenfri
 Hovedretter
 Julemad
 Kager
 Klassikere
 Kød
 Lam
 Mad for børn (let at lave...
 Picnic
 Påske
 Ris og pasta
 Salater
 Saucer & dressinger
 Supper
 Tilbehør
 Vegetar
 Vildtretter

Kartoffelknödel

Skrevet d. 19 August 2001
Ingredienser
1 kg Kartofler (melede som f.eks. Bintje, Folva)
125 g Hvedemel
3 spsk Smør
4 spsk Rasp

Fremgangsmåde
1. Hvis man har en kartoffelpresser i sit køkkenskab, kan man straks springe videre til punkt 2 - hvis ikke, er man nødt til at læse videre her. Skyl kartoflerne, læg dem i en gryde og hæld vand ved, så det lige dækker. Kog dem og lad dem stå natten over og køle af. Så først skal de skrælles og rives let på et rivejern (gå videre til punkt 3).
2. Nu til de lykkelige ejere af en kartoffelpresse: Skyl kartoflerne, læg dem i en gryde og hæld vand ve, så det lige dækker. Kog dem, lad dem dampe af og skræl dem, mens de er varme. Tryk dem straks gennem kartoffelpressen og bred kartoffelmosen godt ud, så den ikke klumper.
3. Drys nu circa 2/3 af melet over kartoflerne, krydr med salt og peber. Pisk så æggende i et lille fad med en gaffel, bland æg og kartoffelmasse med gaflen. Tryk det hurtigst muligt sammen til en glat dej. Hvis den klistrer tilsættes mere mel. Pas på med at ælte for ivring, da dejen kan blive for blød og har brug for mere mel for at binde.
4. Sæt nu en stor gryde vand over. Tag nu lidt mel på hænderne og del dejen op i små portioner, alt efter hvor store kartoffelbollerne skal være. Hver lille dejportion trilles til en kugle.
5. I mellemtiden skulle vandet gerne koge. Tilsæt salt. Læg kartoffelbollerne ned i vandet, lad det koge op igen. Lad det så stå at trække med låget halvejs på i 10-20 minutter (alt efter størrelse), til alle bollerne er dukket op til overfladen igen.
6. Smelt smørret i en lille pande, rør raspen i smørret og lad det blive lækkert brunt. Tag bollerne op med hulskeen, lad dem dryppe af og drys dem med smørraspen.
7. Smager godt sammen med: alle retter der serveres med meget sauce, steg, ragout, fjerkræ, grøntsager eller svampe.