| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
Kategorier |
Dyrekølle med tranebærkompot og smørstegte kartoflerSkrevet d. 18 Marts 2007Ingredienser(12 personer) Tranebærkompot: 1,2 L. vand 250 g. sukker ca. 350 g. frosne tranebær (med friske og tørrede kan også fint bruges) 5 faste, modne og uskrællede pærer i tynde både (ca. 750 g) Dyrekølle: 1 udbenet dyrekølle (ca. 2½ kg) 25 tørrede, hakkede enebær 1 tsk. groft salt friskkværnet peber 7 dl. vand 3 dl. piskefløde Sauce: Stegesky fra dyrekøllen ½ dl. lage fra tranebærkompotten 25 g. Danablu 50+ i mindre stykker 1½ tsk groft salt friskkværnet peber 2 dl. piskefløde 4 spsk. mel evt. kulør Smørstegte kartofler: 150 g smør 3 kg. små, kogte og pillede aspargeskartofler 50 g. hakkede hasselnøddekerner Fremgangsmåde Tranebærkompot: Bring vand og sukker i kog i en gryde. Tilsæt tranebær og pærer. Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 3 min. Tag frugterne op med en hulske og gem dem. Kog lagen ind ved kraftig varme, uden låg til der er ca. 3 dl. Hæld 2½ dl varm lage over frugterne og gem resten af lagen til saucen. Lad tranebærkompotten trække tildækket i køleskabet i mindst 2 timer. Dyrekølle: Fjern sener og hinder fra køllen (hvis ikke slagteren har gjort det) og tør den godt. Gnid den med enebær, salt og peber. Læg køllen i en bradepande (ca. 6 x 22 x 30 cm) og steg den nederst i ovnen. Hæld efter ½ time vand og piskefløde ved. Tag dyrekøllen ud af ovnen efter i alt 1 time og 50 min. og mål kødets temp., som skal være ca. 75 grader. Si skyen fra og steg evt. dyrekøllen færdig de sidste 10 min. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time. Sauce: Kog stegeskyen ind ved kraftig varme til der er ca. 8 dl. Tilsæt lagen fra kompotten, ost, salt og peber. Rør fløde og mel sammen og kom det i den kogende sauce. Kog saucen ved svag varme i ca. 5 min. Smag saucen til. Smørstegte kartofler: Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en sauterpende og tilsæt halvdelen af kartofler og nødder. Steg dem ved svag varme i ca. 5 min. til kartoflerne er let gyldne. Ved forsigtigt rundt i blandingen under stegningen. Steg den anden halvdel af kartoflerne på samme måde. |